Pertandingan Bola Jaring MSSD Kluang

Laporan oleh Siti Nor Khalidah Mohamad Noh

Pada 14 dan 15 April 2014 yang lalu telah berlangsungnya Pertandingan Bola Jaring MSSD Kluang yang telah diadakan di Stadium Tertutup Kluang. SMK LKTP Belitong telah menghantar 2 pasukan yang terdiri daripada pasukan B15 dan B18 tahun yang diketuai oleh Pengurus Pasukan Cikgu Nor Azzyean Nadia Abu, Ketua Jurulatih Pn. Siti Aishah Othman dan Jurulatih Kecergasan Pn. Liza Mohd Daud.

Pada 14 April, seramai 12 orang pelajar dipilih mewakili sekolah bagi pasukan bola jaring B15 tahun yang diketuai oleh Saudari Siti Nor Khalidah Mohamad Noh. Pasukan ini telah diundi dalam kumpulan D bersama SM Sains Johor, SMK Jalan Kota Tinggi, SMK Taman Kluang Barat dan SMK Dato Haji Hassan Yunos. Daripada kesemua perlawanan, pasukan SMKB telah memenangi 3 perlawanan dan 1 seri bersama SM Sains Johor. Pasukan SMKB berjaya masuk ke peringkat suku akhir setelah berjaya menewaskan SMK Jalan Kota Tinggi dengan jaringan sebanyak 14-4. Riak kegembiraan jelas terpancar di wajah setiap pemain termasuk guru-guru pengiring. Tetapi malang sekali kerana pasukan SMKB telah kalah ditangan SM Sains Semberong dengan jaringan sebanyak 7-11. Namun, mereka tetap gembira dengan keputusan yang diterima.

Pada hari seterusnya, sekolah menghantar 12 orang pelajar menengah atas mewakili sekolah bagi kategori B18 tahun yang diketuai oleh Saudari Nur Mazlela Mazalan yang bertindak sebagai kapten bagi pasukan ini. Pasukan ini juga telah ditempatkan dalam kumpulah D bersama SMK Canossion Convent, SMK Simpang Renggam, SMK Seri Perdana dan SMK Dato Haji Hassan Yunos. Tidak seperti pasukan B15, pasukan B18 ini hanya dapat memenangi 1 perlawanan, 1 seri dan 2 kali kalah. Mereka menang menentang SMK Dato Haji Hassan Yunos dengan keputusan 15-6 dan seri ketika bertemu SMK Seri Perdana dengan 9-9. Namun begitu, mereka tetap berusaha ketika menentang semua pasukan lawan.

Pujian juga harus diberi kepada Pasukan Bola Jaring SMKB kerana dapat menjadi satu kumpulan yang sentiasa memberi semangat kepada rakan-rakan yang lain ketika ada rakan mereka yang sudah jatuh kerana terlalu kecewa. Tahniah diucapkan kepada semua pemain yang sentiasa bersungguh-sungguh ketika dalam perlawanan. Diharapkan mereka dapat buat yang lebih baik pada tahun yang akan datang.

Comments are closed.